Recept på kanelbullar

Det här klassiska receptet på fina bullar kommer från Robin Edberg, bagare och utbildare i Göteborg.

ca 40 st

75 g jäst för söta degar
5 dl mjölk
1.8 – 2 l vetemjöl
200 g smör, gärna osaltat
2 dl socker
2 ägg
1 tsk salt
ev 1msk stött kardemumma

Kanelfyllning:

100 g mandelmassa
100 g smör
1 ¼ dl socker
2 ½ msk ströbröd
1 msk vatten
1 msk kanel

Brödglans:

1 ägg + 1 krm salt + ½ tsk vatten
pärlsocker

Kanelbullar i hög

Gör så här:

  1. Ta fram alla ingredienser och låt dem bli rumstempererade
  2. Smula jästen i en köksassistent eller bunke. Häll över mjölken (rumstempererad eller värmd till max fingervärme 37º) och rör om så att jästen löser sig.
  3. Tillsätt det mesta av vetemjölet ca 15 dl, allt smör i bitar, socker, ägg och salt (och ev. kardemumma). Arbeta degen riktigt smidig i maskinen eller för hand. Tillsätt ev. ytterligare mjöl. När degen är smidig och fettet börjar krypa fram – då är degen färdig.
  4. Låt degen jäsa under bakduk till dubbel storlek ca 30 minuter.
  5. Gör fyllningen under tiden: mixa eller vispa riven mandelmassa med smör, socker, ströbröd, vatten och kanel.
  6. Ta upp degen på bakbord, knåda och dela i två delar. Kavla ut varje del till en rektangel. Bred på kanelfyllningen.
  7. Rulla ihop från långsidan till en lång rulle. Pensla kanten med lite vatten så fäster den bättre. Skär i 2-3 cm bitar. Lägg glest på bakplåtspappersklädda plåtar.
  8. Låt jäsa under bakduk till dubbel storlek, 20 – 30 minuter. Sätt ugnen på 250 º.
  9. Vispa samman ägg, salt och vatten. Pensla eller spraya de jästa bullarna med det. Strö över pärlsocker. Grädda mitt i ugnen 7 – 8 minuter.